Volg ons op YouTube

Jezus was geen vegetariër of veganist – Bijbelse voedingsadviezen

Het aanbod aan eetbare artikelen, maaltijden en frisdranken is nog nooit zo groot geweest als vandaag de dag. Tegelijk zijn de ziekten, intoleranties, eetverslavingen en emoties rondom lichaam en eetgewoonten de pan uit gerezen.

Zou er een verband kunnen zijn tussen dat wat wij eten en hoe wij ons voelen?

In de achterliggende jaren heb ik al vaak vragen gekregen op het gebied van voeding. Wat is Bijbels verantwoord eten, hoe om te gaan met verslavingen, hoe te denken over rein en onrein vlees, hoe te staan tegenover veganisten en vegetariërs en hoe denkt u over de spijswetten van God?

In deze aflevering van “in gesprek” denken we na over Bijbels verantwoord eten.

Een van de laatste vragen die ik binnenkreeg was: “Zou u een keer een filmpje en een boek kunnen maken over Christelijk Verantwoord eten? Ik heb zelf een eetverslaving! Ik ben enorm in gewicht aangekomen en worstel ermee. Ik heb nare dingen meegemaakt. ……… in mijn jeugd ben ik veel gepest op school. Deze zaken hebben geleid tot een eetverslaving. Toch moet ik leren goed met eten om te gaan, want een mens kan nu eenmaal niet zonder eten en drinken!….

We denken samen na over de volgende vragen:

 • Wat is ons beeld bij voedsel?
 • Wat zit er in het ons aangeboden eten en drinken?
 • E-nummers
 • GMO / GGO
 • Glucose-fructosestroop
 • Suiker
 • Wat is voedsel eigenlijk?
 • Wat is vegetarisch of veganistisch?
 • Wat is rein en onrein?
 • Biologisch?
 • Eet je gezond!

Via de fastfoodketens, de eetgewoonten van de Heere Jezus en de impact van de intensieve veehouderij op ons en de wereld om ons heen, komen we tot onszelf en leren hoe de Bijbel, voedsel omschrijft.

Het is mijn verlangen dat er door het kijken van de video; “Jezus was geen vegetariër of veganist – Bijbelse voedingsadviezen” en de gesprekken die op gang komen, vele ogen geopend worden voor de gevaren van de consumptiemaatschappij waarin wij leven en voor de rijke zegen die God ons geeft als wij Hem eren en eten wat Hij ons aanbiedt.

Eet smakelijk en wees gezegend!

In gesprek over Bijbelse voedingsadviezen

Uw weergave naam is de naam die zichtbaar wordt voor andere deelnemers.
Uw E-mailadres is niet zichtbaar voor andere deelnemers.
Als u op een ander bericht reageert, laat dan weten op wie en wat u reageert.

   

  Heiko Vrijdag 1-03-2024

  Dank voor deze studie, fijn om een gebalanceerd verhaal te zien met aandacht voor de spijswetten én de voedselindustrie. Ik eet zelf al ruim 20 jaar biologisch, voornamelijk van de boer in de buurt en ekoplaza. En uiteraard rein dus geen varken etc. De bijbel is één boek van één God die onveranderlijk is. De wet is voor eeuwig en niet door Jezus weggedaan zoals zo veel mensen graag willen geloven.

  Wilco Vos (Moderator) 04-03-2024

  Dank Heiko voor je reactie en het delen van je getuigenis; 1 God, 1 Woord.
  Wat een zegen als we Die God door het geloof mogen liefhebben en vervuld met een heilig respect leren gehoorzamen.
  Hij heeft ons de zegen en de vloek voorgesteld en Christus is gekomen om ons te verlossen van de vloek,
  de vloek vanwege het overtreden van Gods wetten om in liefde en dankbaarheid Zijn zegen te ervaren in een weg van gehoorzaamheid.

  Gods zegen!

  Anja reageert op Anna Schalk 11-08-2021 20:17

  Anna, dank voor je uitgebreide reactie, ik ga me er eens in verdiepen.

  Anna Schalk reageert op Anja 26-07-2021 21:13

  Hoi Anja, Ik moestuinier al een aantal jaren volgens de Back to Eden methode, heb ook een kanaal op Youtube (terug naar Eden) waar ik ook vertel en onderwijs geef over deze methode. Back to Eden is het nabootsen en volgen van de principes die God in zijn schepping heeft gelegd. De grond wordt niet omgespit of omgewoeld, maar blijft het hele jaar door bedekt met een laag mulch, ook staan groenten en fruit bij elkaar in een groep, die elkaar aanvullen en ondersteunen.
  Het ontwerp van hoe een bos in elkaar zit, met hoge bomen, lage bomen, struiken, klimmers, struiken, kruiden, bodembedekkers knollen en bollen, pas je ook toe in de moestuin (eetbare bostuin) maar je kiest heel bewust allemaal planten uit die eetbaar of medicinaal zijn. Zo ontstaat een bodem die super gezond is en waar alle mineralen weer terug komen die God in zijn schepping heeft gegeven, die mineralen komen daardoor terug in de groenten en het fruit en dan krijg je producten zoals ze moeten zijn. Vaak ontstaan voedsel allergieën doordat we voedsel eten wat niet meer op dezelfde manier is samengesteld zoals in oorsprong was. Paul Gautchi van de Back to Eden methode heeft een film gemaakt je kunt het vinden op YouTube ( een aanrader om de getuigenissen te horen). Hij getuigt in een van zijn andere video’s dat mensen die een voedsel allergie hebben dat niet hebben bij het eten van groenten of fruit uit zijn tuin. Het zou ook een raar verhaal zijn als wij ziek worden van voedsel wat God heeft aangewezen voor ons om te kunnen eten. Als we terug gaan naar Zijn principes, komt alles weer in de balans zoals het moet zijn. Ik hoop dat je met deze informatie iets kunt, als je ook met de back to Eden methode wilt beginnen, mag je mij ook om hulp vragen, ik help kosteloos medegelovigen op weg naar een gezonde tuin en gezondere voeding. Groeten Anna

  Anja dinsdag  20-07-2021 09:57

  Hallo Wilco, Ik moestuinier in mijn niet al te grote tuin, gebruik geen pesticiden, maar de opbrengst is niet echt groot. Waaruit bestaat de Back to Eden methode? Verder zouden ook wij graag biologisch eten, maar de portemonnee rekt niet genoeg mee. Ook wij gebruiken supplementen: zink, vitamine C in hoge dosis (ivm verhoging weerstand tegen covid), D, B en magnesium . We kopen die bij een goede drogist met verstand van zaken, maar heb niet goed beseft dat hierin ook onreine onderdelen kunnen zitten. Verder ben ik heel allergisch voor veel fruit (steenvruchten, meloen,aardbeien, appels, peren) en noten en rauwe groenten. Dat maakt het wel gecompliceerd. De vitamines zijn inderdaad duur, maar wat kunnen we het beste doen? Ik ben ervan overtuigd dat wat God in Zijn Woord geeft als voedsel, dat ook inderdaad is. Zo eten we al jaren geen varkensvlees en ander onrein voedsel meer, maar het zou nog beter kunnen. Ook geen halvarine en margarine, maar roomboter. Helaas is suiker nog wel een boosdoener en chips. Welke snacks of tussendoortjes blijven er over, zeker met de allergieën?

  Wilco Vos (Moderator) 22-07-2020

  Bedankt Anja voor je inbreng en je vragen rond voeding en supplementen. Je vraagt ook specifiek naar de Back to Eden methode. Mijns inziens is het eenvoudigweg, je groenten op die wijze verbouwen, zoals het bedoeld is. Gewoon terug in de tijd, zonder manipulatie, gif en uitputting van de grond.

  Maar wie weet kan Anna ons meer vertellen.

  Wat snackjes en of tussendoortjes betreft, hier in Afrika doen we het zonder omdat er gewoonweg niets gezonds is, alles wat door mensen gemaakt is, zit hier boordevol suiker en andere ongezonde stoffen.

  Wij genieten van een sinaasappel of gewoon van elkaar.

  Wat allergieën betreft, ik geloof dat dat niet iets onomkeerbaars is.
  Histamine is in deze de grote boosdoener.
  Wanneer we langere tijd onder druk staan, dan raakt ons lichaam met hormoonhuishouding in onbalans met alle gevolgen van dien.

  Geve God je inzicht, genezing en Zijn diepe vrede te genieten.
  Ter info ook voor anderen mijn lezing rond angst, bezorgdheid en stress: https://youtu.be/r-Zq0Ceof0w

  T maandag 07-03-2021 09:36

  Hallo Wilco,

  Je geeft aan dat we beter biologische en hele voeding kunnen eten. Ik ben het daar ook zeker mee eens alleen hoe om te gaan met wanneer je het wel wilt alleen financieel niet mogelijk is?

  Nog een vraag nav dat we niet het juiste voedsel eten en ons zelf ziek eten. Stel je hebt jezelf ziek gegeten in de vorm van bvb dat het lichaam symptomen heeft van schimmel/candida. Dit heeft vooral te maken met dat de darmbacteriën niet in balans zijn. Hiervoor heeft God kruiden bvb en dit hebben mensen die er voor geleerd hebben een suplement voor ontwikkeld.

  Om je tempel goed te verzorgen in dit voorbeeld zou tijdelijk zo’n suplement de vicieuze cirkel kunnen doorbreken en ondersteunend wel de juiste voeding te gaan eten.

  Vragen nav dit voorbeeld die ik heb:

  Zijn de supplementen (op natuurlijke basis) bijbels?

  Vervolg vraag, als je alles biologisch zou eten: graan, groente, fruit, vis, vlees en kip zit er ruim voldoende stoffen in en heb je dan geen ondersteuning van supplementen nodig? Bvb vitamine d, c, multimine enz?

  Stel je hebt geen financiele ruimte om biologisch te eten dan krijg je voedsel die gmo is waarvan gezegd wordt dat ze arm zijn aan voldoende goede stoffen. Dan zou het raadzaam zijn om je lichaam/tempel te ondersteunen met supplementen.

  Wat is dan het juiste, hoe hier mee om te gaan?

  Hopelijk komt het bovenstaande duidelijk over, zo niet hoor ik het graag om te verduidelijken.

  Alvast bedankt.

  Wilco Vos (Moderator) 15-03-2020

  Hartelijk dank T voor je inbreng en je waardevolle vragen.

  Ik heb je vraag gedeeld met Anna Schalk omdat zij aangaf juist met deze zaken bezig te zijn.

  Het leek mij goed om haar kennis te delen.

  Anna Schalk reageert op  12-03-2021 15:20

  Op de vraag hoe om te gaan met wanneer je wel biologisch wilt eten maar het niet kan betalen, zou ik zeggen probeer stapje voor stapje wijzigingen aan te brengen in je voedingspatroon. Ik weet natuurlijk niet hoe het voedingspatroon er nu uitziet maar, van vlees, vis, zuivel en eieren, kortom de dierlijke componenten in onze voeding hebben we maar heel weinig nodig. Ik zou beginnen met daarmee te minderen en met de besparing die je daarmee maakt een begin maken met het kopen van een biologisch product. Verder is zelf een moestuintje beginnen ook een manier om zelf gezonde voeding te produceren, zonder dat het veel hoeft te kosten. En met de juiste techniek (back to Eden -permacultuur) kun je best veel groente halen uit een vierkante meter. Ook zou je kunnen kijken of je ergens bij een biologische boer of collectieve moestuin een aantal uur dienst met gesloten beurs kunt doen, dan ruil je werk tegen groente.

   

  Daarnaast nog een optie waar veel mensen niet aan denken, er groeit ook voedsel in de natuur gratis als je maar weet wat je kunt eten en waar het groeit. Je kunt tal van salades uit de natuur halen, die veel gezonder zijn dan uit de winkel.

  Of supplementen op natuurlijke basis Bijbels zijn, zie ik het zo. God schiep de hof van Eden in harmonie, alles wat daar als voedsel werd aangewezen was zuiver, vol van vitaminen en mineralen en paste perfect bij ons spijsverteringssysteem. Dus in die zin zijn supplementen niet Bijbels, als er in de supplementen dingen zitten die staan in de lijst van onreine dingen die we niet moeten eten, dan kun je ze ook beter laten staan. (Luizenbloed bijv. om iets mooi rood te kleuren). Veel (on)kruiden uit de natuur zijn al een supplement, die kun je gratis verzamelen.

  De volgende vraag die gesteld wordt over als je alleen biologisch eet of er dan nog supplementen nodig zijn, dat hangt er van af hoe de biologische teelt is gedaan. Groenten fruit en dierlijke voeding afkomstig vanuit een back to Eden-permacultuur, zitten bomvol met alles wat wij nodig hebben, dan kun je de supplementen achterwege laten, dan ga ik ervan uit dat iemand gezond is en zijn/haar spijsverteringssysteem ook in staat is de voedingstoffen op te nemen. In biologische producten op een andere manier geteeld kan het zijn, dat daar ook niet voldoende mineralen en vitaminen inzitten.

  De volgende vraag over als je GMO voeding eet omdat er financieel geen ruimte is voor biologische voeding en dan aanvult met supplementen. GMO voeding gaat veel verder dan alleen een tekort aan voedingstoffen, je wordt er op termijn ziek van, dus met aanvullen van supplementen is het probleem niet opgelost. Daarnaast zijn die supplementen ook niet goedkoop, door ze niet aan te schaffen ontstaat er misschien ook weer ruimte om meer biologisch te eten.

  Ik heb best wat onderzoek gedaan naar de stand van zaken in Europa rondom GMO in diervoeder en uiteindelijk in onze voeding. Boven de 95% van al onze niet biologische zuivel en vlees, is afkomstig van dieren die gevoerd zijn met diervoeder waar GMO inzit. Dus daar is de eerste winst te behalen, eet geen gangbare dierlijke producten meer.

  Verder zou ik proberen de dingen te gaan aanpakken die ik in mijn antwoord heb beschreven op de eerste vraag.

  Ik kan me heel goed voorstellen dat mijn antwoorden misschien ontmoedigend zijn, omdat het zo beroerd gesteld is met onze hedendaagse voeding.

  Maar ik help mede broeders en zusters (met gesloten beurs) op weg naar een gezondere levenswijze, zoals ik in mijn introductie ook schreef. En als we in gebed gaan ontstaan er ook nieuwe mogelijkheden.

  Ik hoop zo de vragen naar tevredenheid te hebben beantwoord, maar mocht het nog niet duidelijk zijn, laat het mij dan maar weten, ook als ik ergens mee kan helpen of meedenken.

  (Moderator) YouTube kanaal Anna Schalk

  Marijn van Tribulation Saints Europe reageert op T 26-03-2021 18:27

  Meeste conventionele supplementen zijn niet aan te raden. Ze zorgen voor hypercalcemia en hoge bloeddruk. Er zit ongelooflijk veel vulstof, kalk en conserveermiddelen in als titaandioxide/E171. Bestandsdelen als deze zware metalen die niet als micronutrient of sporenelement zijn geclassificeerd doen meer schade dan goed. Voor degene die geoengineering kent weet dat de hoofdbestandelen van deze zijn Barium (Ba) en Aluminium (Al). Al dit soortige zware metalen zorgen voor de hersenverkalking en hersenkristallisatie. Dat zijn de hoofdoorzaken van ziektes als Alzheimer en andere neuropathologische ziekten. In populaire cultuur worden deze metalen bezongen in liederen als “Titanium van David Guetta”, de elementen Ba – al, moeten genoeg zeggen op zichzelf, de toepassing van de elementen is verbonden aan gevallen engelen, demonen/afgodendienst. Daarnaast zijn er veel alternatieve geneesmiddelen, supplementen op de markt zoals zeewierpoeder die ook vrij hoog gehalte kalk hebben. Deze alternatieve geneesmiddelen dragen vaak in het logo en naam een New Age geest(Kundalini/Shekinah glory) mee het huis in, de vraag is of je dat wilt. Als je goed zoekt zullen er vast supplementen zijn die niet lichamelijk of geestelijk schadelijk zijn. Belangrijkste is gezonde voeding. Kosher eten is een onderdeel. Ik doe dat zelf niet omdat het moet maar uit dankbaarheid, discipline jegens andere zwaktepunten en uit solidariteit met broeders en zusters die zien dat God dit als een breekpunt ziet. Zelf ben ik niet op de vegetarische tour omdat tekort aan dierlijk cholesterol je hersenen oplost en over tijd dan getikt wordt. Echter als ik twijfel over de aard van het vlees sla ik het over en eet ik dan vega. Over B12. De synthetische B12, cyanocobalamine is uiterst ongezond, vooral de hoge doses waar ze tegenwoordig mee komen. Het brengt schade aan het zenuwsysteem aan. Ikzelf deel mede in die categorie. Methylcobalamine is de vorm die Wilco heeft. Die heeft soms wel bijwerkingen maar geeft als bonus een broodnodige Methyl-group af in je lichaam. Adenosylcobalamine is de dierlijke B12. Deze is erg goed opneembaar. Echter niet voor de personen die bepaalde Maag-darmstelsel ziekten hebben. Hydroxocobalamine is de vorm die in planten en zeewier voortkomt maar te veel kan leiden tot te hoge stikstofwaarden in het bloed, dat vinden de nieren niet fijn en is qua bloedwaarden. Matigheid is altijd goed dus.

  Anna Schalk maandag 01-02-2021 21:06

  Dit is mijn eerste keer dat ik hier reageer en ik wil iets over mezelf vertellen.
  Ik ben o.a. agrarisch opgeleid in de veehouderij, en heb op een gegeven moment mijn visie daarop drastisch veranderd door het lezen in Gods woord.
  Ik heb met veel interesse zitten kijken naar deze video en ben blij dat Wilco dit onderwijs heeft gedeeld.
  Ik onderwijs nu mensen en verzorg workshops hoe je zelf gezonde voeding kunt verbouwen en op een verantwoorde manier dieren kunt houden.
  Ik zoek nog meer bronvermeldingen dat ook onze groenten en fruit in Europa genetisch worden gemodificeerd.

  Heeft er iemand voor mij een aantal tips? Ik loop er namelijk tegenaan dat er mensen zijn die niet willen geloven wat er gebeurd en ik zou ze graag willen door verwijzen naar de bron waar ze het zelf kunnen lezen.

  Wilco Vos (Moderator) vrijdag 12-03-2020

  Beste Anna,

  Hartelijk dank voor je bijdrage, ik hoop dat er mensen met kennis van zaken zullen reageren op je vraag, zodat we elkaar vanuit meerdere invalshoeken kunnen helpen.

  Ondertussen heb ik een vraag binnengekregen rond GMO en het gebruik van voedingssupplementen (Zie hierboven de reactie van T). Zie jij kans jou visie hierop te delen. Bedankt!

  Jaap Theunisse vrijdag 22-3-2019 17:47

  Ha Wilco, wat betreft 1 Timótheüs 4:3, …gebiedende van spijzen te onthouden…, om welke spijzen zou dit dan wel gaan? Hartelijke groet, Jaap 

  Wilco Vos (Moderator) maandag 25-03-2019

  Ha Jaap,

  Bedankt voor de vraag rondom het onderwerp voeding.

  Daar je vraag erg kort is moet ik vissen naar de vraag achter de vraag.

  In de videoboodschap haal ik deze tekst aan, in de context van de discussie rond rein en onrein.

  Ik ga er dus vanuit dat je met je vraag het volgende wil zeggen: Als de tekst van 1 Timotheüs 4:3 waar gezegd wordt …gebiedende van spijzen te onthouden…, niet gericht is tegen hen die menen dat we ook vandaag geen onrein voedsel zouden moeten eten, om welke spijzen zou het dan wel gaan?

  Met andere woorden, als Paulus niet waarschuwt tegen hen die beweren dat we vandaag de dag de voedselwetten van God rondom rein en onrein zouden moeten bestuderen (Lev. 11 en Deut. 14) en naleven? Tegen wie waarschuwt hij dan wel?

  Klopt mijn conclusie?

  Hartelijke groet en Gods zegen,

  Wilco

  Jaap Theunisse maandag 25-03-2019 17:12

  Ja, klopt Wilco. Intussen begint het me meer duidelijk te worden. Ik las ergens het volgende:
  “Het ware geloof wordt verkeerd in een bestrijding van het natuurlijke leven. De dwaalleer bestaat dus in een nieuw wetticisme van een ascetisch karakter. (…)
  In het natuurlijke leven ligt het kwaad niet. Die God geschapen heeft. Huwelijk en spijzen zijn door God geschapen. Hoe kunnen ze dan verkeerd zijn? Daar kan toch de zonde niet in opgesloten liggen? Hoe kan scherper de schijnvroomheid terzijde worden gesteld?(…)
  Of het eten wordt los van God de Gever gemaakt en spoedig maken we van de buik onze God. Daarom, de gaven van God zijn goed, maar ze moeten wel met dankzegging genomen en genoten worden.(…)
  Spijzen die met dankzegging en onder gebed worden genuttigd en genoten, worden zo in het gebruik (niet door afwijzing) geheiligd. Levensheiliging is door Gods genade opgenomen zijn in het verzoenend werk van Christus. Ogen krijgen om de Gever te zien. Een mond om Hem te erkennen en in Zijn gaven te prijzen. In de gaven zien we de Gever in het hart. We krijgen Hem lief om Zijn grootste gave, Zijn eniggeboren Zoon. Met Hem worden ons alle dingen geschonken. Ons huwelijk, spijs en drank en noemt u maar op. Dat zet ons positief in dit leven, in deze door God geschapen werkelijkheid, dat doet ons God prijzen om de werken Zijner handen. Intussen zuchten we van verlangen met Gods hele schepping om de dag dat alle gevolgen van de zonde eeuwig zullen zijn uitgewist.”

  Wilco Vos (Moderator) woensdag 27-03-2019 21:17

  Bedankt Jaap,

  Ik denk dat de woorden die jij aanhaalt verklarende woorden zijn op 1 Timotheüs 4:3. Waarbij de gelovige, met een geest van onderscheid, waarschuwt tegen de duivelse leringen, die meer aandacht schenken aan een schijnvroomheid, dan aan een leven geleid door de Geest van God. Ik denk dat we de niet mis te verstane woorden van Paulus serieus moeten nemen en moeten onderzoeken wat er nu precies bedoeld wordt. Alles wat het eenvoudige geloven in de Heere Jezus Christus in de weg kan staan moet vermeden worden. Het huwelijk en de spijzen zijn inderdaad door God geschapen en zijn ons gegeven om te genieten

  We moeten ons bij het onderwijs van de Bijbel altijd verplaatsen naar de context van die tijd, aan wie werd de brief geschreven, wat speelde er toen enz. Timotheüs begreep gelijk dat Paulus doelde op de Gnostici die met hun Griekse filosofische invloeden een gevaar vormden voor de gemeenten. Zij geloofden dat het gewone natuurlijke lichaam van ondergeschoven belang was en zochten naar meer goddelijke eenwording door zich te onthouden van seksualiteit en het genot van spijzen.

  Helaas wordt de Bijbel vaak uitgelegd buiten de bedoelde context en wordt er een mogelijke aansluiting op vandaag gezocht, die vaak afbreuk doet aan de boodschap die Gods Geest ons wil brengen. Als Paulus waarschuwt voor hen die gebieden van spijzen te onthouden dan heeft hij een duidelijk beeld voor ogen, (de Gnostici) en bij spijzen denkt hij aan dat wat God geschapen heeft tot nuttiging.

  Spijzen is niet dat wat ons door de industrie wordt voorgehouden als spijzen maar dat wat God geschapen heeft als spijzen en geheiligd heeft door Zijn Woord zoals we in vers 4 en 5 van datzelfde hoofdstuk lezen.

  God heeft ons veel spijzen van land en bomen gegeven, van verschillende planten en vruchten genieten wij terwijl we andere planten links laten liggen vanwege hun schadelijke uitwerking op lichaam en of geest. Blijkbaar zien we niet alle planten en vruchten voor spijzen aan.

  Zo heeft God de Vader in Zijn wijsheid onderscheid gemaakt in wat we wel en niet zouden moeten eten vanuit de dierenwereld. Wat we wel kunnen eten is door God geheiligd of apart gezet als reine spijzen, het onreine is geen spijzen en wordt in het Oude en Nieuwe Testament nooit als voedsel omschreven.

  Willen we weten wat goed voor ons is, dan zouden we moeten kijken naar dat wat God, de Schepper ons heeft onderwezen in Leviticus 11 en Deuteronomium 14.

  Het probleem voor ons vandaag is niet zozeer de onduidelijkheid van de Bijbelse boodschap maar de inzichten die wij gekregen hebben door het genoten onderwijs vanuit de cultuur waarin wij leven.

  Willen wij echt weten wat God ons onderwijst en wat goed voor ons is of zijn wij bang gemaakt voor serieus onderzoek? Maar al te snel wordt de eerbied en dankbaarheid voor Gods wetten omschreven als wettisisme en een verduistering van het Evangelie, terwijl God de Onveranderlijke in Zijn oneindige goedheid ons niet alleen wil verlossen van schuld en zonden maar ook van verkeerde inzichten waardoor we gezond en gezegend kunnen leven.

  Concreet kunnen we dus stellen dat Paulus niet waarschuwt voor hen, die net als Jezus, onderscheid maken tussen rein en onrein, maar voor hen die verbieden te genieten van dat wat God ons gegeven heeft. Wat God ons geeft is goed, maar niet alles wat wij vandaag kunnen bemachtigen kunnen we zien als van God gegeven.

  Misschien kan ik later dieper ingaan op de wijsheid en de rechtvaardigheid van het onderscheid tussen rein en onrein. Ik wil van harte het heldere boek van drs. E.Noordermeer aanbevelen; “De Hemelse Voedselbank.”

  Hopelijk geeft dit wat meer inzicht.

  Een hartelijke groet,

  Wilco Vos

  Jaap Theunisse woensdag 27-03-2019 22:12

  Bedankt Wilco! Echt verhelderend.
  Gods zegen en een hartelijke groet,
  Jaap Theunisse